ECONOMIC. În octombrie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut la 2,3%, comparativ cu 2,1% în luna septembrie, potrivit raportului publicat de Eurostat. România continuă să înregistreze cea mai ridicată rată a inflației din blocul comunitar, ajungând la 5%.
Cele mai mici rate ale inflației au fost înregistrate în Slovenia (0,0%), Lituania și Irlanda (0,1% fiecare), în timp ce, alături de România, Belgia și Estonia au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, cu câte 4,5%.
În 19 state membre, inclusiv România, rata inflației a crescut față de septembrie. În România, creșterea a fost de la 4,8% la 5%, în timp ce în doar două țări membre s-au observat scăderi, iar în șase state nivelul a rămas stabil.
La nivelul zonei euro, rata anuală a inflației a urcat la 2% în octombrie, comparativ cu 1,7% în septembrie, atingând astfel obiectivul Băncii Centrale Europene. Inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, s-a menținut la 2,7%.
În România, conform Institutului Național de Statistică, inflația a fost de 4,67% în octombrie, cu creșteri mai pronunțate în sectorul serviciilor (7,66%) față de mărfurile alimentare (4,75%) și nealimentare (3,45%). Indicele armonizat al prețurilor de consum a indicat o creștere anuală de 5%, iar rata medie de creștere a prețurilor din ultimele 12 luni a fost de 6,1%.
Banca Națională a României și-a ajustat prognoza privind inflația la sfârșitul anului 2024, estimând un nivel de 4,9%, față de 4% anterior. Pentru 2025, se așteaptă ca inflația să scadă la 3,5%, conform guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Acești indicatori evidențiază presiunile economice persistente, poziționând România în continuare în fruntea clasamentului european al inflației.
.