Acasă Economie Alertă de la BNR: numărul restanțierilor la credite crește alarmant

Alertă de la BNR: numărul restanțierilor la credite crește alarmant

130
0

FINANCIAR. Banca Națională a României trage un semnal de alarmă – tot mai mulți români nu reușesc să-și plătească ratele la timp. Potrivit datelor publicate pe 10 ianuarie, numărul celor cu restanțe de peste 30 de zile a ajuns la 240.000, comparativ cu 160.000 încă din 2020. Valoarea datoriilor nerambursate? Aproximativ 18 miliarde de lei – aceeași sumă de acum patru ani.

Cum se împart restanțele? 1 miliard de euro – credite în euro, 1 miliard de euro – împumuturi în lei, 1,6 miliarde de euro – credite în dolari sau alte valute.

Majoritatea restanțelor sunt mai vechi de 90 de zile și au ajuns deja la recuperatori de datorii. Oficialii BNR explică că pandemia a fost un factor decisiv – mulți români care luaseră credite și-au pierdut joburile și nu au mai putut să ramburseze împrumuturile.

Gospodăriile se luptă cu disperare cu plata ratelor. Costurile vieții de zi cu zi – alimente, facturi și alte cheltuieli – fac ca plata creditelor să fie tot mai dificilă”, spun specialiștii BNR.

Povestea lui Andrei Văleanu: antreprenor prins în capcana pandemiei Andrei și-a luat un credit pentru a pune pe picioare un mic business de producție cu imprimante 3D. A închiriat spații și a investit totul, dar lockdown-ul i-a dat planurile peste cap. Acum, firma sa este considerată “zombie” – și BNR avertizează că asemenea companii sunt un risc pentru economia românească.

Povestea lui Adrian Ichimoaie: datornic din cauza birocrației Adrian are bani pregătiți pentru a-și achita datoria, dar nu știe unde să depună ratele, din cauza schimbărilor repetate ale băncii creditoare. De trei ani figurează la Biroul de Credit și nu poate să clarifice situația. Prioritatea sa? Viitorul copiilor. “Unul dintre fiii mei vrea să meargă la o universitate de top în Danemarca. Ne gândim la educația lui, nu la datorii”, spune Adrian.

Ce înseamnă restanțe la Biroul de Credit? Datele despre restanțe sunt raportate de bănci și IFN-uri și includ datorii restante la principal, dobândă și penalități.

Românii încep să simtă din plin povara creditelor – și soluțiile trebuie găsite urgent. Ce părere aveți despre acest subiect? Distribuiți pentru a informa și alții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.