CONSTRUCȚII. Compania de construcții AKTOR a început forajul celui de-al patrulea tunel de pe secțiunea Apața-Cața, a tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara, parte din viitoarea linie feroviară de mare viteză Brașov-Simeria, inclusă în Coridorul Rin-Dunăre.
Progres impresionant
La mijlocul lunii decembrie, a fost pornită TBM-ul (Tunnel Boring Machine) „Konstantina”, care forează un tunel de 5,1 km spre Homorod. Aceasta se alătură celorlalte trei mașini de foraj – „Alexandra”, „Varvara” și „Eleni” – care lucrează deja în adâncul muntelui. Proiectul este unul dintre puținele din Europa în care patru TBM-uri operează simultan.
Infrastructură modernă, impact redus asupra mediului
„Acest proiect istoric demonstrează angajamentul AKTOR de a livra infrastructură de ultimă generație, cu un impact minim asupra mediului și cu o precizie sporită. Suntem mândri să contribuim la mobilitatea durabilă a regiunii”, a declarat Alexandros Exarchou, CEO al AKTOR Group.
Detalii tehnice
- Fiecare tunel va avea un diametru interior de 8,6 metri.
- Tunelurile vor fi interconectate prin galerii de legătură, totalizând peste 1 km de pasaje subterane.
- TBM-urile au fost construite de HERREKNECHT și pot fora 10-15 metri pe zi.
Despre proiect
Secțiunea Apața-Cața este cofinanțată de Uniunea Europeană și este realizată de consorțiul AKTOR SA – Alstom Transport SA – Arcada. Modernizarea face parte din Coridorul IV paneuropean, aducând călătoriile feroviare din România mai aproape de standardele europene.
Cu o experiență de peste 70 de ani, Grupul AKTOR continuă să contribuie la dezvoltarea infrastructurii din România și la crearea unui viitor sustenabil pentru transport.