FINANCIAR. Barna Tánczos, vicepremier și ministru al Finanțelor, a reprezentat România marți la ședința Consiliului Ecofin, unde s-a decis: România are la dispoziție 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar. Această perioadă extinsă permite:
– Continuarea investițiilor;
– Sprijinirea creșterii economice;
– Reducerea treptată a cheltuielilor publice, fără creșterea taxelor și impozitelor.
„A fost aprobat Planul Bugetar-Structural privind consolidarea fiscală graduală de care are nevoie România. Încadrarea ajustării pe un termen de 7 ani, în loc de 4, va permite economiei româneşti să îşi menţină un nivel adecvat al investiţiilor publice, prin evitarea dezechilibrelor şi prin asigurarea premiselor pentru o creştere economică sustenabilă.
Proiectul de buget anual care urmează a fi adoptat până la sfârşitul lunii va oglindi această abordare, prin care ne asumăm investiţii de cel puțin 7% din PIB, reducerea cheltuielilor statului și fără creșteri de taxe și impozite”, a declarat Tánczos pe pagina sa de Facebook.
Bugetul pentru 2025, care urmează să fie adoptat, reflectă acest angajament: 7% din PIB va fi alocat investițiilor, iar cheltuielile publice vor fi ajustate pentru a respecta recomandările europene.
Decizii nesustenabile din trecut, provocări mari în prezent, dar șanse reale pentru viitor!