POLITIC. Președintele Trump va învăța destul de curând că Putin nu poate fi convins cu bani – cel puțin, nu în acest moment. Putin este deja cel mai bogat om din Rusia, iar deși nu va spune niciodată „nu” la încă câteva miliarde, războiul pe scară largă din Ucraina nu a fost declanșat din acest motiv.
Greșeala frecventă de gândire, inclusiv din partea lui Trump, este să se presupună că, în ciuda lăcomiei sale, Putin a trecut de mult de punctul în care averea contează. Pentru el, este vorba despre moștenire. Numele său trebuie să fie alături de cel al lui Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare sau Iosif Stalin. Putin a promis că va aduce Rusia înapoi la „gloria” sa de odinioară, când era o putere dominantă. Acesta este singurul factor determinant pentru el, nu bugetul echilibrat al țării.
Problema lui Putin, însă, este că nu a realizat nimic care să justifice această „glorie”. Dimpotrivă, războiul său este un eșec absolut. Nici măcar un singur obiectiv strategic nu a fost atins. Pur și simplu:
- Președintele Zelensky și administrația sa rămân ferm la putere. Spre deosebire de Putin, Zelensky călătorește liber în țări din întreaga lume, în timp ce Putin este izolat, limitat la câteva state prietene.
- Kievul este sub controlul Ucrainei și nici măcar nu mai este contestat. În martie 2022, Rusia controla 27% din teritoriul Ucrainei. Astăzi, este sub 19%. Armata ucraineană, deși întâmpină dificultăți, rămâne intactă și chiar luptă pe teritoriul Rusiei.
- Donbasul, punct de interes major pentru Rusia, este în mare parte încă sub control ucrainean. Chiar și în ritmul actual, rușilor le-ar lua ani de zile să avanseze.
- Rusia nu a reușit să captureze nici măcar o capitală regională. Singura, Herson, a fost recucerită de ucraineni.
- Investițiile în infrastructura energetică rusească, în special gazoductele, au fost aproape complet pierdute. Gazprom, odată mândria economică a Rusiei, este pe punctul de a da faliment.
- În loc să slăbească NATO, Putin a extins alianța. Suedia și Finlanda au întărit flancul nordic al NATO, iar membrii alianței discută acum bugete de apărare de 3-4%, față de vechiul 2%.
- Rusia și-a pierdut complet influența în Caucaz și în statele central-asiatice. China a ocupat golul politic lăsat în urmă, fără a cere măcar permisiunea Moscovei.
- În general, Rusia se îndreaptă spre statutul de stat vasal al Chinei, pierzând gradual suveranitatea. Putin chiar importă trupe nord-coreene pentru a-și compensa pierderile uriașe.
- Prăbușirea regimului pro-rus al lui Assad a eliminat influența strategică a Rusiei în Siria. Moscova nu mai are nicio voce semnificativă în politica din Orientul Mijlociu, iar influența sa în Africa este slăbită.
- Catastrofa demografică din Rusia, cauzată de pierderile masive pe câmpul de luptă, emigrarea și insecuritatea economică, a atins niveluri fără precedent.
Putin este conștient de aceste eșecuri. A mizat pe o victorie rapidă în Ucraina, dar realitatea l-a contrazis la fiecare pas. Acest război nu doar că i-a distrus planurile, ci l-a expus ca fiind un lider incompetent.
Revenind la cererea lui Trump de a opri războiul: Rusia are nevoie disperată de o pauză. Situația economică este gravă, depozitele din era sovietică sunt pe terminate, iar problemele devin din ce în ce mai greu de gestionat.
Totuși, o oprire a războiului ar fi riscantă pentru Putin. Pretențiile sale maximale nu vor fi niciodată acceptate, iar cerințele Ucrainei pentru garanții de securitate sunt absolut justificate.
Deși Putin ar putea respinge această opțiune, riscul este mare pentru el. Dacă va continua războiul, ar putea aduce Rusia și mai aproape de colaps. Iar dacă va încerca să negocieze, ar putea pierde sprijinul din interior. În orice scenariu, viitorul lui Putin este sumbru – iar pentru Ucraina, acest lucru este un motiv de optimism.