Acasă Justiție Curățenie la vârful FBI: ordine de demisie, pensionare sau concediere până luni

Curățenie la vârful FBI: ordine de demisie, pensionare sau concediere până luni

176
0

SECURITATE. Cel puțin șase șefi ai FBI au fost puși în fața unei alegeri dure: pensionare, demisie sau concediere până luni, potrivit unor surse citate de CNN. Măsura face parte dintr-o epurare mai largă începută săptămâna trecută la Departamentul de Justiție, chiar în apropierea sediului central al FBI.

Cei vizați ocupă poziții de conducere la nivel înalt, inclusiv directori adjuncți executivi și agenți speciali responsabili de investigațiile cibernetice, de securitate națională și penale. Unii dintre aceștia ar fi fost notificați chiar în timp ce Kash Patel, omul ales de Donald Trump pentru a prelua șefia FBI, răspundea întrebărilor senatorilor la audierea sa de confirmare.

În ultimele luni, echipa de tranziție a fostului președinte Trump a transmis semnale clare că intenționează să elimine oficialii promovați în timpul mandatului fostului director FBI, Christopher Wray. De altfel, Trump și-a exprimat de mai multe ori nemulțumirea față de agenție, acuzând-o că a fost folosită împotriva sa.

Măsurile de remaniere vin în contextul în care sute de agenți FBI care au investigat atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA și gestionarea documentelor clasificate de către Trump se tem acum că vor fi și ei sancționați sau îndepărtați, asemenea procurorilor Departamentului de Justiție care au fost înlăturați anterior. Noua administrație pare hotărâtă să îndeplinească promisiunea lui Trump de a „curăța” agenția.

Ce spune Kash Patel?

În timp ce agenții FBI își pun întrebări despre viitorul lor, Kash Patel a fost abordat de reprezentanții Asociației Agenților FBI, care i-au cerut să protejeze angajații ce și-au făcut doar datoria în cadrul anchetelor. Patel ar fi ascultat îngrijorările acestora, dar nu a oferit garanții.

În fața senatorilor, Patel a respins acuzațiile că ar avea o agendă de răzbunare politică, afirmând că scopul său este să „dezarmeze” FBI-ul și să asigure aplicarea uniformă a standardelor pentru toți angajații.

Între timp, agenții FBI implicați în percheziția de la Mar-a-Lago au început deja să resimtă presiuni, după ce numele lor au fost făcute publice de susținătorii lui Trump pe rețelele sociale, lucru care le-a atras amenințări, potrivit Departamentului de Justiție.

FBI a refuzat să comenteze informațiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.