Acasă Social Santorini sub amenințarea vulcanului: scenarii posibile după seria de cutremure

Santorini sub amenințarea vulcanului: scenarii posibile după seria de cutremure

173
0

SCENARIU. Activitatea seismică intensă din Santorini a pus autoritățile în alertă, iar experții analizează posibilele scenarii. Potrivit profesorului Kostas Synolakis, trei variante sunt luate în considerare: cutremurele se pot opri brusc, așa cum s-a întâmplat în 2011, pot culmina cu un seism puternic sau pot declanșa o mică erupție vulcanică.

Santorini trimite semnale de alarmă. Vulcanul este activ, chiar dacă nu a mai erupt din 1950. Totuși, insula a avut erupții minore la fiecare 50 de ani”, a explicat expertul. Deși activitatea vulcanică a început încă din vară, oamenii de știință nu pot spune cu certitudine ce se va întâmpla.

Cea mai gravă ipoteză este un cutremur urmat de un tsunami, însă Synolakis consideră că un astfel de dezastru ar fi similar cu cel din 1956, când un seism de 7,5 a lovit între Santorini și Amorgos, provocând un tsunami devastator, soldat cu 53 de morți și peste 100 de răniți.

Stare de urgență și măsuri de siguranță

După o săptămână de seisme frecvente, Grecia a declarat stare de urgență în Santorini. Peste 10.000 de oameni au fost evacuați, școlile au fost închise, iar autoritățile au avertizat asupra riscului de alunecări de teren. Salvatori, polițiști și militari au fost trimiși în zonă pentru a preveni situații periculoase.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a cerut populației să rămână calmă și să urmeze indicațiile autorităților. „Statul este alături de locuitorii Santorini și ai insulelor vecine. Sperăm ca fenomenul să se încheie curând, dar prevenția și pregătirea rămân esențiale”, a declarat acesta în timpul unei vizite pe insulă.

Păreri contradictorii între experți

Specialiștii nu au ajuns la un consens privind cauza cutremurelor și riscurile unei erupții vulcanice. Geofizicianul Christian Hibscher susține că activitatea tectonică este principala responsabilă, iar un eventual eveniment major ar fi, mai degrabă, un cutremur puternic decât o erupție. În schimb, profesorul Avraam Zelilidis de la Universitatea din Patras este convins că fenomenele sunt legate de activitatea vulcanică și crede că o erupție este iminentă.

Există semne clare ale activării vulcanului. Cred că va erupe, dar sper să fie o erupție liniștită”, a spus acesta, estimând că situația s-ar putea calma în aproximativ 10 zile.

Îngrijorare în țările mediteraneene

Statele din regiunea mediteraneană urmăresc îndeaproape situația din Santorini. Franța și Turcia analizează deja măsuri preventive, iar UNESCO a avertizat că în următorii 30-50 de ani există un risc ridicat de tsunami de cel puțin un metru în Marea Mediterană.

În Israel, Consiliul Național de Securitate a organizat o reuniune de urgență pentru a evalua riscurile. Deși se află la peste 1.200 km distanță, autoritățile se tem că un tsunami generat de un cutremur puternic în Santorini ar putea afecta coasta israeliană. Măsurile de siguranță sunt revizuite, cu accent pe infrastructura critică și planurile de evacuare.

În timp ce autoritățile se pregătesc pentru orice scenariu, experții subliniază că monitorizarea constantă a activității seismice este esențială pentru a preveni un posibil dezastru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.