Acasă Economie Ce subvenții simplifică UE? România, printre marii câștigători

Ce subvenții simplifică UE? România, printre marii câștigători

148
0

REFORMĂ. Uniunea Europeană pregătește o reformă majoră a Politicii Agricole Comune (PAC), vizând reducerea birocrației și simplificarea accesului la subvenții. Aceste schimbări vin ca răspuns la protestele recente ale fermierilor europeni și ar putea aduce României un avantaj semnificativ.

Mai puțină birocrație, mai mulți bani?

Bruxelles-ul plănuiește un „pachet de simplificare”, menit să elimine procedurile greoaie și să reducă povara administrativă pentru fermieri. Politica Agricolă Comună reprezintă aproximativ 387 miliarde de euro din bugetul UE 2021-2027, iar aceste modificări ar putea facilita accesul fermierilor români la fondurile europene.

În contextul protestelor puternice organizate de agricultorii din toată Europa, Comisia Europeană a fost nevoită să răspundă cererilor acestora. Una dintre măsurile deja implementate a fost relaxarea unor condiții „verzi” impuse subvențiilor agricole.

Cum stă România la subvenții?

În prezent, fermierii români se află printre cei mai dezavantajați din Uniunea Europeană. Cu 221 euro pe hectar, România se află sub media europeană, devansată de țări precum Polonia (258 euro/ha), Ungaria (282 euro/ha) și Germania (310 euro/ha). La polul opus, fermierii greci beneficiază de cele mai mari subvenții, ajungând la 606 euro/ha.

Mai mult, România a alocat 39,6% din fondurile PAC pentru dezvoltare rurală, în detrimentul plăților directe către fermieri, spre deosebire de Franța, care a rezervat doar 17,6% pentru acest scop, concentrându-se pe sprijin direct pentru agricultori.

Avantajul României în noile reguli

Reforma PAC ar putea permite României să obțină o finanțare mai echitabilă și mai ușor accesibilă. În timp ce unele voci susțin că subvențiile reduse fac parte dintr-o strategie de menținere a țărilor est-europene ca piețe de desfacere pentru Vest, noul pachet legislativ oferă o oportunitate de echilibrare a situației.

Dacă România va ști să profite de aceste schimbări, fermierii ar putea avea un acces mai rapid și mai simplu la finanțare, eliminându-se o parte din birocrația excesivă care a îngreunat până acum absorbția fondurilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.