TEZAUR. Mare dramă la Budapesta! Tezaurul de aur al Ungariei, expus în România, a provocat o mobilizare națională după ce oficialii maghiari și-au dat seama, cu întârziere, că transportul obiectelor de patrimoniu trebuie să respecte reguli de securitate. Ironia sorții? Când a intrat în România, aurul a circulat fără probleme, fără vehicule blindate sau escortă specială. Dar când a venit momentul să plece, autoritățile maghiare au ridicat pretenții și au adus un vehicul blindat de parcă ar fi salvat o comoară capturată în adâncul munților Carpați.
Guvernul Viktor Orbán, indignat de propriile cerințe
Ministrul maghiar al Culturii, Balázs Hanko, a anunțat cu satisfacție că „Aurul Principilor” a ajuns înapoi la Budapesta, acuzând România că a pus obstacole în calea repatrierii comorii. Interesant este că aceste „obstacole” nu au existat la sosire, dar au devenit brusc o problemă la plecare. Explicația? Regulile românești impun transportul unor astfel de valori în condiții stricte de securitate. Cineva de la Budapesta pare că nu citise regulamentele înainte de a trimite aurul peste graniță fără protecție.
Vehicul blindat, cerut după ce aurul a intrat fără pază
După luni de expunere în muzeele din România, tezaurul maghiar trebuia să ajungă de la Târgu Mureș la Sfântu Gheorghe, dar autoritățile române au cerut respectarea normelor de securitate, inclusiv utilizarea unui vehicul blindat. Dintr-o dată, s-a declanșat o criză națională în Ungaria, unde Parlamentul a fost chemat să dezbată „furtul aurului național„.
Până la urmă, soluția salvatoare a venit de la Banca Națională a Ungariei, care a trimis un super-blindat pentru a repatria tezaurul. Acest vehicul magic, unic pe planetă (cel puțin așa susțin oficialii maghiari), a fost dotat cu suspensii speciale, uși gigantice și perne de aer, pentru ca obiectele fragile să nu sufere traume la drumul de întoarcere.
„Unde este aurul națiunii?” – întrebare tardivă în Parlamentul Ungariei
În timp ce transportul se organiza, politicienii de la Budapesta au intrat în panică. Deputatul István Hiller a lansat o întrebare demnă de un thriller istoric: „Unde se află aurul națiunii?” Răspunsul era simplu: exact acolo unde îl lăsaseră. Nicio conspirație, nicio confiscare, doar niște reguli pe care nu le-au luat în calcul de la început.
În final, România a fost acuzată că a blocat tezaurul, deși tot ce a făcut a fost să ceară respectarea acelorași reguli pe care Ungaria a descoperit, surprinsă, că trebuie să le urmeze. Morala poveștii? Dacă vrei ca aurul tău să fie tratat ca un tezaur, asigură-te că ai un plan încă de la plecare, nu doar la întoarcere!