Acasă Politic Macron susține că Europa trebuie să se înarmeze mai mult! Cum rămâne...

Macron susține că Europa trebuie să se înarmeze mai mult! Cum rămâne cu pacea pe care Ucraina vrea s-o semneze?

1754
0

IRONIE. În timp ce în fața lumii întregi, Donald Trump citea ieri noapte cu satisfacție scrisoarea lui Volodimir Zelenski, în care liderul ucrainean își exprima deschiderea pentru un acord de pace și cedarea minereurilor rare către SUA, Emmanuel Macron a decis că e momentul pentru o lecție de militarism. Nimic nu spune „noi vrem pace” mai bine decât un apel la reînarmarea Europei, nu-i așa?

Într-un discurs televizat, Emmanuel Macron a discutat despre „situația internațională și impactul acesteia asupra Franței și Europei”, referindu-se la „evenimentele istorice care transformă ordinea globală”.

El a subliniat că „Statele Unite, aliatul nostru, au schimbat poziția față de acest conflict, sprijinind mai puțin Ucraina și punând sub semnul întrebării viitorul acestuia”.

Macron a adăugat că „intrăm într-o eră nouă”, în care „securitatea și prosperitatea noastră sunt mai fragile și trebuie să acceptăm că ne aflăm într-un nou context geopolitic”. Președintele francez a subliniat că „amenințarea rusă rămâne activă” și că ar fi „o nebunie” să rămânem „spectatori într-o lume periculoasă”.

De asemenea, el a avertizat că, dacă o țară poate invada un vecin european fără repercusiuni, nimeni nu va mai fi în siguranță. „Această amenințare rusească afectează întreaga Europă”, a spus Macron, menționând inclusiv interferențele rusești în alegerile din Franța, România și Moldova.

Macron a reamintit că războiul din Ucraina durează de mai bine de trei ani și că Franța a susținut Ucraina încă de la început, sancționând Rusia și oferind sprijin. El a reafirmat că pacea nu poate veni printr-o capitulare a Ucrainei sau printr-o soluție impusă de Rusia. În plus, a spus că pentru o pace durabilă, probabil vor fi necesare trupe europene în Ucraina pentru a asigura respectarea acordurilor. Macron a mai spus că Rusia continuă să se înarmeze și că intenționează să își crească semnificativ forțele până în 2030, ceea ce face ca Rusia să devină o amenințare pe termen lung pentru Europa.

În ceea ce privește apărarea, Macron a anunțat că Franța va face „investiții suplimentare”, dar fără a majora impozitele. A subliniat că aceste investiții sunt esențiale pentru a întări apărarea Europei, mai ales după ce Statele Unite au început să își reconsidere poziția față de Ucraina. El a adăugat că „fiecare stat european va putea crește cheltuielile pentru apărare fără ca acestea să fie incluse în deficitul lor național”.

În privința relațiilor internaționale, Macron a criticat tarifele impuse de Statele Unite, considerându-le „de neînțeles” și a declarat că Franța va răspunde corespunzător acestei măsuri, sperând să-l convingă pe Donald Trump să renunțe la aceste taxe.

Președintele Donald Trump a declarat clar despre aceste taxe: „Dacă alte țări ne taxează, le vom taxa și noi la fel!” Atunci, de ce ar fi atât de nemulțumit președintele Macron, dacă măsura este echitabilă și aplicată exact cum se procedează cu America?

Președintele francez a încheiat apelând la unitate în fața provocărilor internaționale și a subliniat că deciziile politice nu pot înlocui „tăria de caracter a unei națiuni”.

Macron a subliniat importanța descurajării nucleare, susținând că aceasta ar trebui să protejeze întreaga Europă. „Franța are o capacitate de descurajare nucleară încă din 1964, iar aceasta trebuie să rămână un element central al apărării europene,” a declarat el.

Discursul a fost ținut într-un moment delicat, în contextul în care Donald Trump a suspendat ajutorul militar pentru Ucraina, iar un Consiliu European extraordinar era pe cale să discute viitorul sprijinului acordat Kievului. După discurs, Macron a avut o întâlnire cu prim-ministrul ungar Viktor Orban, un susținător al lui Trump și Putin, cunoscut pentru viziunile sale disidente în cadrul Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.