SUPRAVEGHERE. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri că, deși tăierile ilegale de pădure mai reprezintă un fenomen în România, acesta nu mai este la fel de extins ca acum 20 sau 10 ani. El a subliniat însă că problema nu va dispărea complet, având în vedere vulnerabilitatea anumitor zone și dependența comunităților de lemnul de foc. Cu toate acestea, Fechet a menționat că fenomenul este în scădere, având în vedere datele din inventarul forestier național, realizat la fiecare cinci ani.
Ministrul a anunțat că, odată ce vor deveni operaționale sistemele SUMAL 3, hărțile satelitare și camerele video inteligente, va fi mult mai ușor să monitorizeze tăierile ilegale de pădure. În acest sens, au fost achiziționate drone care vor permite monitorizarea atât din aer, cât și de la sol, în zonele unde există alerte.
Fechet a precizat că vor fi instalate camere de supraveghere în 350 de puncte de monitorizare, în zonele cele mai critice, pentru a urmări transporturile de lemn. Aceste camere nu vor detecta doar tăierile ilegale, ci și volumele de lemn transportate, corelate cu hărțile existente. În plus, camerele vor fi conectate în timp real cu sistemul SUMAL, care va putea identifica numerele de înmatriculare ale camioanelor.
De asemenea, ministrul a subliniat că și sprijinul populației este esențial, mulți români având aplicația „Inspectorul Pădurii” pe telefon, ceea ce le permite să verifice transporturile de lemn. Fechet s-a arătat optimist în privința progresului în combaterea tăierilor ilegale și a subliniat că lucrurile devin mai clare și mai eficiente în domeniul trasabilității lemnului.