PENSIE. Persoanele cu diferite grade de handicap vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare, conform Legii 360/2023, care va intra în vigoare în septembrie 2024.
Cine se poate pensiona anticipat?
- Persoanele cu handicap grav pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme, dacă au contribuit la sistemul de pensii cel puțin 12 ani (o treime din stagiul complet de cotizare).
- Persoanele cu handicap accentuat pot solicita pensionarea cu 10 ani mai devreme, dacă au un stagiu de cotizare de 23 de ani și 4 luni (echivalent cu două treimi din stagiul complet).
- Persoanele cu handicap mediu pot, de asemenea, beneficia de o reducere de 10 ani, dar numai dacă au contribuit 35 de ani, adică stagiul complet de cotizare.
Actele necesare pentru pensionare
Pentru a beneficia de aceste facilități, este obligatorie prezentarea unui certificat valabil care atestă gradul de handicap, emis conform Legii 448/2006 privind protecția persoanelor cu dizabilități.
Vârsta standard de pensionare și modificările pentru femei
- În prezent, vârsta standard de pensionare este 65 de ani pentru bărbați.
- Pentru femei, aceasta va crește treptat de la 62 de ani și 4 luni în 2025, până la 65 de ani în 2035.
- Stagiul complet de cotizare pentru femei va crește în aceeași perioadă de la 32 de ani și 10 luni la 35 de ani, în timp ce stagiul minim rămâne 15 ani.
Cum se calculează pensia pentru persoanele cu handicap?
Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile pentru persoanele cu handicap vor include „puncte de sprijin”, fiecare valorând 0,125 din Indicatorul Social de Referință (ISR), adică 82,5 lei per punct.
- Persoanele cu handicap grav vor primi 1 punct de sprijin pentru fiecare an lucrat.
- Persoanele cu handicap accentuat vor primi 0,5 puncte pentru fiecare an de muncă.
Aceste modificări sunt menite să ofere un sprijin financiar mai mare persoanelor cu dizabilități și să faciliteze accesul acestora la o pensionare anticipată echitabilă.