Acasă Actualitate Guvernul Groenlandei critică vizita soției vicepreședintelui SUA: „O provocare clară”

Guvernul Groenlandei critică vizita soției vicepreședintelui SUA: „O provocare clară”

1925
0

VIZITĂ. Guvernul Groenlandei a condamnat vizita pe care Usha Vance, soția vicepreședintelui american J.D. Vance, o va efectua în Nuuk săptămâna aceasta, calificând-o drept „o demonstrație de putere”. Din delegație face parte și consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul oficialilor groenlandezi.

Singurul scop este să ne arate cine are puterea, iar mesajul nu trebuie interpretat greșit”, a declarat premierul Groenlandei, Múte Egede, pentru publicația Sermitsiaq, citată de The Guardian. „Simpla prezență a lui Waltz în Groenlanda va alimenta viziunea lui Trump asupra regiunii și va crește presiunea după această vizită”, a mai adăugat Egede.

Vizită oficială sau manevră strategică?

Delegația americană, condusă de Usha Vance, urmează să sosească în Groenlanda joi, cu scopul oficial de a vizita situri istorice, a explora patrimoniul local și a participa la cursa națională de sanie trasă de câini, conform unui comunicat al Casei Albe. Aceștia se vor întoarce în SUA sâmbătă.

Însă, înainte de activitățile publice, Mike Waltz și secretarul pentru Energie, Chris Wright, vor face o vizită specială la baza militară Pituffik, un punct strategic esențial pentru sistemul american de avertizare timpurie împotriva rachetelor balistice.

Tensiuni istorice și temeri privind anexarea Groenlandei

Delegația americană susține că vizita este menită să „consolideze parteneriatele și să promoveze cooperarea economică”, conform unui purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, citat de Reuters. Însă, contextul geopolitic complică lucrurile.

Președintele american, Donald Trump, a exprimat în repetate rânduri dorința ca Groenlanda să devină parte a SUA, insistând că acest lucru se va întâmpla „într-un fel sau altul. Atât Groenlanda, cât și Danemarca au respins ferm această posibilitate, subliniind că insula rămâne sub suveranitatea daneză.

Reacția Danemarcei: „Luăm situația în serios”

Premierul danez, Mette Frederiksen, a transmis că guvernul său monitorizează atent vizita și că orice dialog cu SUA privind Groenlanda va avea loc doar în strânsă coordonare cu guvernul danez și cu viitorul executiv groenlandez, care se află în perioada de tranziție după alegerile din 11 martie.

În acest context tensionat, vizita americană este privită mai degrabă ca un gest strategic decât ca o simplă călătorie diplomatică.