INCESTIGAȚIE. Curtea de Apel București s-a pronunțat miercuri, 5 februarie, în cazul dosarului Nordis, dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostei deputate PSD Laura Vicol și a soțului său, Vladimir Ciorbă, principal acționar al companiei. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.
Când a ajuns la instanță, Laura Vicol le-a declarat jurnaliștilor că și-a pregătit bagajul pentru închisoare. Soțul său a venit și el cu bagajul la instanță. Tot în arest preventiv pentru 30 de zile au fost plasați și Emanuel Poștoacă, un alt acționar Nordis, alături de frații săi.
În schimb, alți șase inculpați au primit măsuri mai blânde. Răileanu Sanda, Oprea Oana Claudia și Șaitoș Bogdan Adalbert au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Matei Cristian Andrei, Vasile Gabriela Alina și Ivan George Marian au fost puși sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Prejudiciu de aproape 200 milioane de Euro
Ancheta DIICOT a scos la iveală că delapidarea din banii clienților Nordis se ridică la aproape 200 de milioane de euro. Procurorii susțin că Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au folosit banii obținuți ilegal pentru a finanța călătorii de lux, cheltuind aproape un milion de euro pe zboruri private cu avioane și elicoptere către destinații exclusiviste.
Printre zborurile finanțate de Nordis Travel cu bani de la Nordis Management se numără călătorii spre Nisa și Madrid. Aceste zboruri au fost achiziționate prin companii precum Ion Țiriac Air, Toyo Aviation și Dasson Helicopters, cele mai mari sume, peste 750.000 de euro, fiind plătite către Ion Țiriac Air.
Pe lângă călătoriile de lux, membrii grupării au achiziționat mașini exclusiviste, precum Ferrari, Bentley și Rolls Royce, în valoare de aproape 5 milioane de euro. După finalizarea contractelor de leasing, o parte dintre aceste autoturisme au fost vândute, generând venituri de 6 milioane de lei.
Mai multe plângeri au fost depuse împotriva grupului Nordis, acuzat că ar fi vândut unele apartamente de mai multe ori către cumpărători diferiți, fără ca acestea să fie finalizate sau livrate.
Percheziții și sechestru pe bunuri
Luni, 3 februarie, DIICOT a efectuat 65 de percheziții în România și Monaco, ridicând peste 50 de dispozitive electronice, telefoane mobile, sume de bani în lei și valută, documente financiare și obiecte de lux, inclusiv ceasuri și bijuterii.
Pentru a recupera prejudiciul, autoritățile au instituit sechestru asupra a 201 imobile, 5 spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni. De asemenea, au fost blocate 48 de conturi bancare aparținând unor persoane fizice și juridice.
Ancheta continuă, iar autoritățile analizează posibile noi acuzații și implicări în dosarul Nordis.