ENERGIE. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz, după ce s-a constatat că depozitele de gaze s-au golit mult mai repede decât era de așteptat. Miercuri, compania a raportat un grad de umplere de doar 42,8%, iar din 7 februarie urmează să reducă extracțiile.
„Stați liniștiți, avem gaz!” – promisiunile oficialilor
Burduja dă asigurări că România nu va rămâne fără gaz și că aprovizionarea este sub control. Mai mult, facturile rămân plafonate cel puțin până la 1 aprilie 2025, iar românii nu trebuie să se teamă de scumpiri. Ministerul Energiei afirmă că România are suficiente rezerve pentru a trece peste iarnă, chiar dacă în unele zile apelăm la importuri – inclusiv pentru a ajuta Republica Moldova.
În plus, ministerul respinge ferm „știrile false” și acuză „forțe obscure” care nu ar dori ca România să fie independentă energetic. Cu toate acestea, realitatea din teren ridică multe semne de întrebare.
Depogaz: „Nu e criză, dar reducem extracțiile”
Miercuri, Depogaz a anunțat că va reduce treptat extracțiile:
- Între 7-23 februarie cu 20%,
- Între 24-28 februarie cu 40%,
- Între 1-12 martie cu 14%,
- Între 13-31 martie cu 75%.
Motivul? Depozitele Bilciurești și Urziceni, care asigură 75% din extracție, sunt la doar 26%, respectiv 20% capacitate. Mai mult, în noiembrie 2024 s-a extras mai mult decât era planificat, ceea ce acum duce la restricții.
Burduja promite sancțiuni
Ministrul Energiei susține că va lua măsuri ferme dacă se descoperă nereguli. „Fiecare metru cub trebuie gestionat corect!”, spune Burduja, anunțând că raportul Corpului de Control va fi făcut public.
Între timp, românii sunt îndemnați să stea liniștiți: autoritățile ne asigură că gazul nu dispare, căldura rămâne, iar facturile nu vor exploda. Rămâne de văzut dacă realitatea va confirma optimismul oficialilor sau dacă va fi nevoie de un nou „comandament de urgență” pentru a explica unde au dispărut gazele.