IMOBILIAR. Din 2026, statul pregătește o nouă surpriză pentru proprietarii de locuințe: e-Proprietatea, un sistem revoluționar prin care impozitele vor fi calculate nu după reguli clare, ci după voia și necesitățile Ministerului de Finanțe. Noua metodă de impozitare va lua în calcul valoarea de piață a imobilului (sau ce crede ANAF că e valoarea de piață), ceea ce înseamnă, în esență, că românii ar putea ajunge să plătească taxe mai mari doar pentru că Guvernul are nevoie de bani.
Statul știe mai bine cât valorează casa ta!
Dacă sperai că evaluarea imobilului va fi făcută de specialiști, te-ai înșelat amarnic. Statul nu vrea să colaboreze cu experți de la ANEVAR, ci preferă să stabilească „din birou” cât costă apartamentul tău. Cum? Prin metode științifice precum aruncatul cu zarurile sau cititul în cafea – cel puțin asta sugerează lipsa oricărei transparențe în noua metodologie.
Ai vecin scandalagiu? Ghinion, impozitul tău e mai mare!
În teorie, două apartamente identice din același bloc ar trebui să aibă aceeași valoare de impozitare. În practică? Dacă ai un vecin care ascultă manele la 3 dimineața, apartamentul tău va fi impozitat diferit față de unul vecin, unde domnește liniștea. Ce legătură are asta cu realitatea economică? Niciuna, dar ce mai contează, atâta timp cât statul își ia partea?
Ministerul de Finanțe își mai face o direcție! Locuri de muncă garantate pentru funcționari, taxe garantate pentru cetățeni
Pentru a gestiona acest nou sistem, la Ministerul de Finanțe s-a înființat o direcție specială, prevăzută prin lege cu „minimum patru funcții de conducere” (și maximum nelimitat, că doar e pe banii noștri). Evident, pentru ca acest nou mecanism să funcționeze, se va angaja „personal după necesități” – pentru că, nu-i așa, statul n-are niciodată destui angajați când vine vorba de colectat taxe.
România, țara proprietarilor taxați până la os
Românii au făcut eforturi mari în anii ‘90 să devină proprietari, cumpărându-și apartamentele după ce statul le-a privatizat în masă. Acum, statul se pare că vrea să-i transforme în chiriași ai propriilor locuințe, prin taxe tot mai mari. Dacă nu poți plăti? Nu-i problemă, se poate rezolva cu o mică executare silită.
Nord-Coreea, dar pe bani reali
Dacă până acum piața imobiliară din România funcționa într-un sistem relativ liber, expertul Dan Schwartz avertizează că, prin această schimbare, ne îndreptăm către un model nord-coreean, unde Guvernul decide prețurile, impozitele și poate chiar dacă ai voie să-ți vinzi casa. Ba mai mult, dacă întârzii cu plata, probabil că „patriotismul” tău va fi pus sub semnul întrebării. Nu plătești? E clar, urăști țara!
Concluzie: Statul vrea să-ți taxeze casa, dar n-are idee cât valorează
În loc să stimuleze economia și să încurajeze investițiile, statul preferă să umble la ce știe mai bine: să ia bani de la oameni, fără să le ofere nimic în schimb. Cu e-Proprietatea, statul demonstrează că impozitele nu mai sunt legate de realitate, ci doar de cât de mare e gaura la buget.
Urmează o nouă taxă pe aer? Nu știm încă, dar Ministerul de Finanțe sigur are pe cineva care lucrează la asta.