Acasă Politic Partidele parlamentare, poziție fermă în fața lui Ilie Bolojan privind trimiterea de...

Partidele parlamentare, poziție fermă în fața lui Ilie Bolojan privind trimiterea de trupe în Ucraina

395
0

POLITIC. Liderii partidelor parlamentare s-au întâlnit miercuri la Palatul Cotroceni cu președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unor consultări pe teme de politică externă, organizate înaintea participării acestuia la Consiliul European de la Bruxelles, pe 6 martie. Discuțiile s-au axat pe provocările de securitate din regiune, iar un subiect-cheie a fost posibilitatea trimiterii de trupe românești de menținere a păcii în Ucraina.

Majoritatea formațiunilor politice s-au opus categoric acestui scenariu, considerând că România nu ar trebui să intervină militar în conflictul ruso-ucrainean.

Pozițiile partidelor:

PSD – Premierul Marcel Ciolacu a precizat că social-democrații nu susțin trimiterea de trupe românești în Ucraina. În schimb, aceștia propun investiții suplimentare în industria națională de apărare și excluderea cheltuielilor militare din calculul deficitului bugetar.

AUR – Președintele AUR, George Simion, a salutat reluarea dialogului cu șeful statului și a reiterat poziția PSD privind refuzul de a trimite trupe românești în Ucraina.

USR – Lidera USR, Elena Lasconi, a propus utilizarea fondurilor nefolosite din PNRR pentru apărare, reconstrucția Ucrainei și combaterea dezinformării. Referitor la trimiterea de trupe, a subliniat că „este prematur” să se discute acest aspect, atâta timp cât nu există un armistițiu.

S.O.S. RomâniaDiana Șoșoacă a transmis că formațiunea sa se opune categoric implicării României în conflict și oricărei prezențe militare în Ucraina, indiferent sub ce formă.

POTAnamaria Gavrilă a anunțat că delegația partidului nu va participa la consultări, invocând chemarea la audieri a fostului candidat la prezidențiale, Călin Georgescu. Gavrilă a declarat anterior că partidul susține un mandat clar pentru pace.

UDMRKelemen Hunor a afirmat că România poate sprijini Ucraina logistic și infrastructural, dar fără a trimite trupe pe teren.

Grupul minorităților naționale Varujan Pambuccian a apreciat inițiativa de consultare a președintelui interimar, subliniind importanța dialogului între partide și șeful statului.

PNL – Delegația liberală, condusă de Cătălin Predoiu, a fost formată din mai mulți lideri ai partidului, însă detaliile poziției lor nu au fost făcute publice în urma întrevederii.

Astfel, discuțiile de la Cotroceni au confirmat o linie comună între majoritatea partidelor: România nu va trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina, iar sprijinul pentru securitate trebuie să se limiteze la alte forme de asistență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.