ECONOMIC. Uniunea Europeană a decis în sfârșit să pună frână ambițiosului Green Deal, sub presiunea Statelor Unite și Chinei, care, evident, și-au lăsat amprenta asupra „marii lupte pentru planetă”. Așa că, în loc de „verde” și „curat”, UE a ales să joace în ligile economice internaționale, oferind un colac de salvare industriei europene care se află sub amenințarea unei concurențe de neoprit.
Comisia Europeană, cu un zâmbet diplomatic, a anunțat amânarea și modificarea unor texte care erau deja adoptate cu doar câteva luni în urmă. Totul pentru că „se reformează”, a spus comisarul Stéphane Séjourné, dar nu cu „drujbă”, ci cu oameni competenți care „ascultă actorii economici”. Așadar, acum toți ochii sunt pe Elon Musk și pe președintele argentinian, Javier Milei, care par să fi înțeles ce trebuie făcut pentru a asigura prosperitatea economică.
În concret, schimbările propuse includ amânarea „dreptului la vigilență” impus industriei, adică acea cerință ca întreprinderile să prevină încălcările drepturilor omului și să plătească pentru eventualele daune de mediu. În plus, numărul întreprinderilor obligate să își „numere” emisiile de carbon va scădea de la 50.000 la doar 10.000. Nu-i așa că sună ca o măsură radicală? În loc să protejezi planeta, protejezi economia. Aproape ca un schimb de „poluare” pentru „concurență”…
Desigur, Ursula von der Leyen nu a uitat să își reitereze obiectivele climatice ambițioase, spunând că nimeni nu va pune în discuție „lupta împotriva schimbărilor climatice”. În același timp, Comisia Europeană propune mobilizarea a până la 100 de miliarde de euro pentru „industria curată”, care, evident, va ajuta la decarbonizarea unei industrii deja obosite de „obligațiile verzi”.
Și, ca un ultim detaliu, Bruxelles-ul nu vrea să fie lăsat în urma Americii, care pare să fi renunțat la orice plan climatic serios. „Nu trebuie să facem și noi la fel”, spune Dan Jørgensen, comisarul european responsabil cu Energia, dar oare va reuși să își mențină acest optimism când în față are atâtea interese economice și geopolitice în joc?
Se pare că, pentru UE, lupta climatică e acum mai mult o chestiune de „colaborare economică globală” decât de salvarea planetei. Așadar, să începem să respirăm mai ușor… dar mai puțin „verde”.