POLITIC. Ungaria a blocat un proiect de declarație al Uniunii Europene privind garanțiile de securitate și un nou ajutor militar pentru Ucraina, într-o mișcare care reflectă o apropiere tot mai mare între Budapesta și Bratislava. Cele două țări par să încerce să influențeze politica UE față de Kiev, o poziție care ar putea deveni mai evidentă la summitul extraordinar al UE din 6 martie.
Potrivit Politico, Ungaria a respins, vineri, la o întâlnire a ambasadorilor UE, un proiect de declarație care includea măsuri pentru sprijinul Ucrainei, printre care garanții de securitate și ajutor militar suplimentar. Decizia a fost luată cu o săptămână înainte de reuniunea importantă de la Bruxelles, în care se vor discuta sprijinul pentru Ucraina și măsurile de securitate europeană.
De asemenea, agenția rusă Tass a subliniat declarațiile făcute de ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, pe 24 februarie, în care a spus că Ungaria nu va susține planul UE de a oferi Ucrainei ajutoare financiare și militare suplimentare, și și-a exprimat opoziția față de noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Premierul ungar Viktor Orban a avertizat, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, că Ungaria ar putea bloca concluziile scrise privind Ucraina în cadrul summitului din 6 martie. Orban a cerut deschiderea unor „discuții directe cu Rusia” pentru a găsi o soluție de pace în Ucraina, propunând ca nu se adopte concluzii scrise la acest summit, din cauza diferențelor strategice majore în abordarea Uniunii Europene față de Ucraina.
Slovacia, sub conducerea prim-ministrului Robert Fico, susține o poziție și mai fermă, respingând sprijinul financiar sau militar pentru Ucraina. Fico a criticat abordarea occidentală a unui plan de pace „dintr-o poziție de forță”, considerând-o nerealistă și a cerut ca Ucraina să restabilească tranzitul gazului rusesc către Slovacia și Europa de Vest.
Această săptămână se dovedește a fi crucială pentru securitatea Europei, iar summitul UE din 6 martie ar putea aduce discuții importante despre creșterea cheltuielilor pentru apărare. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța reînarmării Europei, iar liderii UE se vor întâlni pentru a discuta măsuri care ar putea include creșterea bugetelor de apărare. Totuși, acest lucru va întâmpina rezistență din partea unor state, inclusiv Ungaria, care preferă o abordare mai prietenoasă cu Rusia.