PROIECT. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ care vizează actualizarea datelor ce vor fi incluse pe noile cărți de identitate electronice. În urma unui proiect pilot desfășurat în 2021 la Cluj-Napoca, autoritățile au identificat câteva aspecte ce trebuie îmbunătățite, pentru a face procesul mai eficient.
Detalii importante despre noile cărți de identitate
Proiectul propune modificarea și completarea legislației existente, având în vedere actualizarea regulamentelor referitoare la evidența persoanelor și implementarea cărții electronice de identitate. Astfel, noile buletine vor avea un cip electronic ce va stoca date precum amprentele digitale și o amprentă facială.
Calendarul de implementare
Conform MAI, noile cărți de identitate electronice vor fi emise începând cu 20 martie 2025 pentru persoanele cu vârste de peste 14 ani, inițial în județul Cluj, acolo unde a avut loc proiectul-pilot. După două luni, vor fi disponibile și în restul țării, inclusiv în București. De asemenea, începând cu 20 mai 2025, vor fi disponibile și cărți de identitate simple (fără cip) pentru cei care nu doresc varianta electronică. Primii 5 milioane de cetățeni care vor solicita noile buletine nu vor plăti taxa de emitere, costurile fiind acoperite din fonduri europene.
Importanța digitalizării
Această schimbare face parte din proiectele de transformare digitală susținute prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), care urmărește modernizarea infrastructurii administrative a statului român. Astfel, noile cărți de identitate vor contribui la o interacțiune mai rapidă și mai sigură a cetățenilor cu autoritățile, prin stocarea de date biometrice.
Ce trebuie să știm despre noile cărți
- Dimensiunea noilor buletine va fi similară cu a unui card bancar.
- Cetățenii vor putea alege între un document cu cip (care va include datele biometrice) sau unul simplu, dar fără posibilitatea de a călători în afara țării cu acesta.
- Noile documente vor îmbunătăți siguranța și protecția datelor personale.
Cum îți poți exprima opinia
Cetățenii care doresc să își exprime părerea despre acest proiect pot trimite sugestiile și comentariile lor până pe 15 martie 2025, prin e-mail la adresa [email protected].
Aceste modificări sunt pași importanți în modernizarea administrației și în implementarea unui sistem mai sigur și mai eficient de gestionare a documentelor de identitate în România.
â