POLUARE. Un raport recent realizat de compania elvețiană IQAir arată că doar șapte țări din lume au respectat în 2024 standardele de calitate a aerului recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Printre acestea se numără Australia, Noua Zeelandă, Estonia, Islanda și câteva mici insule.
În schimb, statele din Europa de Est și Balcani au cele mai ridicate niveluri de poluare din Uniunea Europeană. În România, concentrația de particule fine PM2,5 a depășit de trei până la cinci ori pragul recomandat, ceea ce o plasează pe locul 66 din 138 de țări analizate.
Cele mai poluate state și riscurile pentru sănătate
La nivel global, cele mai afectate țări sunt Ciad, Bangladesh, Pakistan, Congo și India, unde nivelurile de PM2,5 au fost de cel puțin 10 ori mai mari decât limita OMS. Ciad a înregistrat cea mai gravă poluare, cu valori de până la 18 ori peste standardele admise.
Medicii avertizează că, deși există limite maxime stabilite, nu există un nivel sigur al particulelor fine, deoarece acestea pot pătrunde în sânge și afecta organele interne. Poluarea aerului este a doua cauză de deces la nivel mondial, după hipertensiunea arterială, iar efectele negative asupra sănătății devin vizibile în decurs de 20-30 de ani.
Evoluții pozitive și măsuri recomandate
Raportul, realizat anual de IQAir de șapte ani, indică și câteva progrese. Ponderea orașelor care respectă standardele de calitate a aerului a crescut de la 9% în 2023 la 17% în 2024. De asemenea, poluarea în India a scăzut cu 7% față de anul precedent, iar China a reușit să reducă la jumătate nivelurile extreme de PM2,5 între 2013 și 2020.
Experții recomandă măsuri precum investiții în energie regenerabilă masive!