Acasă Actualitate China își consolidează armamentul nuclear cu ajutorul Rusiei, avertizează oficialii americani

China își consolidează armamentul nuclear cu ajutorul Rusiei, avertizează oficialii americani

1837
0

 ARMAMENT. China face pași rapizi pentru a-și extinde arsenalul nuclear, beneficiind de sprijinul Rusiei, potrivit unui raport recent prezentat Senatului american de generalul Anthony J. Cotton, șeful Comandamentului Strategic al Statelor Unite. Documentul evidențiază cooperarea tot mai strânsă între statele cu regimuri totalitare, care dispun de arme nucleare, și subliniază riscurile pe care acestea le reprezintă.

Raportul contesta perspectiva unor susținători ai fostului președinte Trump, care consideră că redirecționarea resurselor către Pacific ar putea rezolva majoritatea problemelor de securitate. Conform evaluării, în ciuda prioritizării eforturilor de combatere a Chinei, Beijingul continuă să colaboreze activ cu Moscova pentru a-și spori capacitățile nucleare.

În acest context, China investește masiv în dezvoltarea infrastructurii sale nucleare și în creșterea producției de plutoniu, folosind tehnologia reactorilor autofertilizante, cu ajutorul Rusiei. În prezent, China dispune de aproximativ 600 de focoase nucleare, iar estimările indică că numărul acestora ar putea ajunge la 1.000 până în 2030. De asemenea, Beijingul construiește o rețea de „câmpuri de rachete” în regiunile sale vestice, având deja 320 de silozuri pentru rachete balistice intercontinentale.

Raportul mai menționează și dezvoltarea unor arme de mare impact, precum bombardierul strategic stealth H-20, cu o autonomie de 8.000 de kilometri, care ar putea reprezenta o amenințare directă pentru SUA. Totodată, China deține șase submarine balistice de tipul Type 094, considerate un factor descurajant nuclear.

Pe de altă parte, Rusia continuă să mențină cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu 1.550 de focoase strategice și aproximativ 2.000 de focoase nucleare tactice, având sub control 310 rachete balistice intercontinentale. În plus, Moscova dezvoltă torpila cu propulsie nucleară Poseidon, care poate transporta o încărcătură de 2 megatone, și racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik.

Raportul menționează și preocupările legate de Coreea de Nord, care își extinde stocurile de plutoniu și uraniu de grad militar și continuă să testeze rachete cu rază lungă de acțiune.

În ceea ce privește Iranul, raportul semnalează faptul că Teheranul își mărește rezerva de uraniu îmbogățit, reducând semnificativ timpul necesar pentru a dezvolta un dispozitiv nuclear de la 10-15 zile la mai puțin de 7 zile.

Astfel, raportul prezintă o imagine sumbră a evoluției amenințărilor nucleare globale, punând accent pe intensificarea colaborării între China și Rusia și extinderea capacităților nucleare ale altor regimuri autoritare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.