Acasă Politic Zelenski: Sprijinul lui Trump este „crucial” după schimbul de replici tensionat la...

Zelenski: Sprijinul lui Trump este „crucial” după schimbul de replici tensionat la Casa Albă

1158
0

POLITIC. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat importanța sprijinului SUA pentru țara sa, la doar o zi după ce şi-a încheiat prematur vizita la Washington, în urma confruntării publice tensionate cu președintele american Donald Trump.

Întâlnirea, care ar fi trebuit să vizeze un acord privind resursele naturale, a degenerat într-o dispută aprinsă, cu Trump și vicepreședintele JD Vance criticându-l dur pe Zelenski în fața jurnaliștilor din Biroul Oval. Într-un moment tensionat, când liderul ucrainean a încercat să răspundă, Trump l-a acuzat furios că „se joacă cu riscul unui al Treilea Război Mondial.”

Europa, deja alarmată de deschiderea lui Trump față de președintele rus Vladimir Putin, a reacționat rapid, exprimând sprijin pentru Zelenski. Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat că „este clar că lumea liberă are nevoie de un nou lider.”

Zelenski: „Nimeni nu își dorește pacea mai mult decât noi”

Ajuns la Londra pentru o întâlnire cu premierul britanic Keir Starmer, Zelenski a adoptat un ton mai conciliant. Într-o postare pe rețelele sociale, acesta a reiterat importanța sprijinului SUA:

„Este crucial să avem susținerea președintelui Trump. El vrea să pună capăt războiului, dar nimeni nu își dorește pacea mai mult decât noi.”

Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul oferit Ucrainei de la începutul invaziei rusești și a subliniat că relația dintre cele două țări rămâne una de parteneriat strategic. Cu toate acestea, liderul ucrainean a insistat asupra necesității unei comunicări deschise între cele două părți pentru a clarifica obiectivele comune.

În timpul confruntării de vineri, JD Vance a pus sub semnul întrebării nivelul de recunoștință al lui Zelenski față de sprijinul american. În replică, liderul de la Kiev a reafirmat aprecierea sa pentru sprijinul SUA, menționând că poporul ucrainean a resimțit profund ajutorul oferit în cei trei ani de război.

Acordul pentru resurse minerale nu este suficient

Unul dintre motivele vizitei lui Zelenski la Washington a fost negocierea unui acord privind resursele minerale. Deși Ucraina este gata să semneze acest acord, Zelenski a atras atenția că fără garanții de securitate, un simplu armistițiu ar putea fi periculos pentru țara sa.

„Avem nevoie de mai mult decât atât. Un armistițiu fără garanții de securitate ar pune Ucraina într-un pericol imens. Luptăm de trei ani, iar poporul ucrainean trebuie să știe că America este de partea noastră.”

Zelenski urmează să se întâlnească cu Keir Starmer și alți lideri europeni în cadrul unui summit de urgență, organizat duminică, pe fondul îngrijorărilor că o apropiere între administrația Trump și Rusia ar putea exclude Ucraina de la negocierile privind viitorul său.

Reacții internaționale și bucuria Moscovei

Tensiunile dintre Zelenski și Trump au fost întâmpinate cu satisfacție la Moscova. Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a declarat că liderul ucrainean a primit în Biroul Oval „o lecție bine meritată.”

În schimb, mai multe state occidentale și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev. Uniunea Europeană a transmis un mesaj comun, lăudând „demnitatea” lui Zelenski, în timp ce secretarul general NATO, Mark Rutte, a descris confruntarea cu Trump drept „extrem de nefericită”.

„Este important ca președintele Zelenski să găsească o cale de a-și restabili relația cu președintele american și cu echipa sa de conducere”, a declarat Rutte într-un interviu pentru BBC News.

Câtă vreme Europa își permite să uite…

Indiferent cine are dreptate în această dispută, un lucru rămâne cert: pacea trebuie să vină cât mai repede, pentru binele tuturor, în special al Europei, care, deși își place să creadă că nu are nevoie de America, ar face bine să privească înapoi în istorie. De la Normandia (1944) până la războiul din Iugoslavia (1999), SUA au fost acolo când Europa s-a dovedit neputincioasă în fața conflictelor care îi ardeau granițele.

Cât despre Zelenski, poate că în Biroul Oval ar fi trebuit să aplice o formulă simplă: „Mâna întinsă fără o poveste, nu primește pomană!” … dar dacă nu știe cum să ceară, s-ar putea să rămână cu mâna întinsă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.